Rouxlala werd opgericht in 2015, maar de roots van het muzikale trio liggen al veel verder terug in de tijd.

In 2005 zongen Mieke en Tynke al samen in de formatie Mama Roux, met nog een andere zangeres en twee muzikanten. Mieke schreef toen al de liedjes die zijn opgenomen op twee cd’s die uitkwamen bij Silvox: Schoone Schijn (2007) en Mest en Mist (2009)

Bij de lancering van de cd’s hoorde ook een gelijknamig theaterprogramma. De premiere van ‘Mest en Mist’ werd groots aangepakt in theater Orpheus te Apeldoorn met vele gastmuzikanten.

Wat begon als een een bandje dat bekend stond om literaire Nederfolk, groeide uit tot een groep die muzikale acts deed op straattheaterfestivals in Nederland, België en Duitsland.

Vele vrienden maakte het vijftal met het Meesleeptheater en het Groot Meesleeptheater, caravans waar artiesten en publiek samen in plaatsnamen voor een intiem en hilarisch miniconcert.


Daan kwam er in 2011 bij, ter vervanging van zangeres Caroline. Haar eerste optreden was tijdens het smartlappenfestival in Enschede, alwaar Mama Roux de eerste prijs won!

Ondertussen werd er ook nog gewerkt aan een nieuw theaterprogramma, “Paal en Perk”  dat in 2012 in première ging:

Kort daarna was de koek op! Mama Roux werd opgeheven aan het eind van 2013. Een jaar lang bleef het stil. Maar de vrouwen zochten elkaar weer op. Zonde om zoveel mooi materiaal te laten liggen! Girlpower! Vanaf nu zouden ze niet alleen zingen, maar ook instrumenten gaan bespelen. Zo werd Tynke al snel de vaste gitarist van het trio en haalde Mieke haar accordeon voor sommige liedjes uit het stof. Om meer body en diversiteit aan de muzikale begeleiding te geven, werd gezocht naar alles wat in de huiselijke oefenruimte bruikbaar was. Emmers, pannen, flessen en pollepels bleken een prachtig drumstel te vormen. En wat was de strijkplank handig als verstelbare bijzettafel voor dat alles. Huishoudelijk gerei is nooit meer verdwenen en het handelsmerk van Rouxlala geworden.

Het eerste programma dat Rouxlala bracht in cafeetjes en kleine theaters was ‘Concert des Levens’.

Kort daarna werd besloten om een cd op te nemen bij Silvox, getiteld ‘Meisjes’.

Er kwam natuurlijk een bijbehorend theaterprogramma uit dat tot op heden in theaters, huiskamers en in verkorte versie op festivals gebracht wordt.